Teak – Illegal skovhugst

Teak – Illegal skovhugst

Illegal tømmerhugst er en alvorlig trussel mod verdens oprindelige skove. Der skal tages hånd om problemet nu, hvis ikke vi skal miste de sidste uberørte skove. Miljømæssigt forårsager de illegale aktiviteter et voldsomt tab af biodiversitet.

Men den internationale handel med illegale skovprodukter fremmer også organiseret kriminalitet, og alt hvad dette indebærer af korruption, hvidvaskning af penge, samt brud på menneskerettighederne. Desuden vrider importen af det billige illegale tømmer markedet skævt og giver en fordel til virksomheder, der ser stort på moral og bæredygtighed.

uti2020

Træ kan være ulovligt på mange måder:

  • Træet er fældet uden for det tilladte skovområde
  • Hugsten overskrider den tilladte mængde
  • Hugsten omfatter træarter, det er forbudt at fælde eller forhandle
  • Tilladelser mv. er udstedt efter bestikkelse eller ved korruption
  • Skovarbejderes rettigheder er tilsidesat
  • Lokale befolkningers traditionelle rettigheder respekteres ikke
  • Relevante skatter og afgifter betales ikke
 

Hvad har Danmark gjort for at løse problemet med import af illegalt tømmer?

Folketinget vedtog i juni 2001, at alt tropisk træ, som bruges i den offentlige sektor, skal være lovligt og bæredygtigt produceret. Denne vejledning til indkøb af tropisk træ blev udfærdiget af Miljøministeriet i 2003. Indtil videre er det kun en vejledning og ikke et krav.

Den danske miljøminister sendte i marts 2003 breve til Indonesien, Malaysia, Brasilien og Rusland, hvori han opfordrede til samarbejde om bekæmpelse af ulovlig tømmerhugst.

Hvad har EU gjort for at løse problemet med import af illegalt tømmer?

EU importerer årligt ca. 6,7 millioner kubikmeter tropisk tømmer, kun overgået af Japan og Kina. og i 2002 vurderede EU kommissionen, at omkring halvdelen af dette tømmer er illegalt. Nødvendigheden af at standse rovdriften på regnskoven er indlysende, og i EU er der da også taget initiativ til, eksempelvis stop for import af teaktræ fra Burma. Men kravet om en skærpet lovgivning og et generelt forbud mod import af ikke certificeret træ er stærkt voksende.

Netop certificering af bæredygtig skovdrift og lovgivning mod import af ikke-certificeret træ er nødvendige veje mod standsningen af den illegale og destruktive afskovning af regnskovene. Andre gode veje er udbygningen af skovplantager, så man i fremtiden kan levere en større mængde af det efterspurgte træ fra plantager og ikke fra de få tilbageværende naturlige regnskove.

I takt med at forbrugernes bevidsthed om problemerne øges, vil importen af det certificerede hårdttræ og dermed også det plantagehøstede teaktræ øges.